Genel olarak tedavide fizik vasıtalarının kullanılmasına verilen addır ve çeşitli nedenlerle vücutta meydana gelen fonksiyonel kayıpların geri kazanımı amacıyla yapılan tedavi uygulamalarını kapsamaktadır.
Hastanın zayıflayan yada kaybolan fonksiyonlarını geri kazanması için merkezimizde yararlanılan Fizik Tedavi uygulamalarımızdan bazıları; Yüzeysel ısı ve soğuk (hot pack, cold pack), Tens (Transkutan Elektriksel Sinir Stimulasyonu), Kısa dalga, Ultrason, Infraruj (kızılötesi), Traksiyon, Whirlpool (girdaplı sıcaksu banyosu), Parafin banyosu, Elektriksel kas stimulasyonu (Compex) tedavileri, ve aletli/aletsiz Egzersizler (Yürüme Barları, Merdiven, Denge Koordinasyoon Seti, El Rehabilitasyonu Seti, iş-uğraşı ve günlük yaşam aktiviteleri seti). Kliniğimizde muayene sonrası uzman doktor tarafından önerilen tedavi programı dahilinde bu uygulamalardan bir veya birkaçı tedavinizin bir parçası olarak uygulanır.
Rehabilitasyon
Doğuştan, yaşlanmaya bağlı veya bir olay sonrası (kaza, ameliyat) vücudun omirilik sistemi, kas ve eklemlerinde meydana gelen kalıcı yada geçici ağrı ve/veya fonksiyonel kayıpların giderilmesine dönük olarak uygulanan tedavileri kapsamaktadır.
Fizik Tedavi konusu hastalıklar halk arasında yaygın olarak bilinen adlarıyla üç ana kategoride toplanabilir; Romatizmal hastalıklar, Kireçlenme, Fıtık (bel-boyun). Aşağıda bu başlıklar genel bir ifade ile anlatılmaktadır.
Romatizmal Hastalıklar
Başta eklem ve kasları olmak üzere bir çok sistem veya kasları kapsayan çok yönlü hastalıklardır. Halk arasında eklem ve kaslarda ortaya çıkardığı şikayetler nedeniyle iyi tanınır ve özellikle kapalı ve yağmurlu havalarda ağrı ve tutukluluğun arttığı ifade edilir. Romatizmanın binlerce çeşidi vardır fakat halk tamamına “Romatizma” demiş ve tedavisi imkansız bir hastalık olarak kabul etmiştir. Günümüzde romatizmal hastalıkların çoğunun tedavisi mümkündür. Bu bağlamda sadece romatizma çeşidinin ortaya çıkartılması uygulanacak tedavinin başarısını artırmak için yeterlidir.
Kireçlenme
Halk arasında daha çok diz eklemlerinde görülmesiyle bilinen bu hastalık aynı zamanda kalça, omuz, bel-boyun bölgesinde de ortaya çıkar. Vücudun kendini onarması sürecinde ortaya çıkar ve eklem kıkırdağının yapısının bozulmasına yol açar. Yaygın olan kanaat az hareket eden veya vücudu uzun süre hareketsiz kalan insanlarda ortaya çıktığı yönündedir, ancak tam tersine çok çalışan, vücuduna aşırı yüklenen insanlarda da ortaya çıkar. Kireçlenme ortaya çıktığında tedavi edilmez ise zaman içinde ameliyat ve proteze kadar giden süreci tetikler.
Bel ve Boyun Fıtığı
Omurga kemiklerinin öne-arkaya , sağa-sola eğilmesini sağlayan omurlar arasında “disk” adı verilen yastıkçıkların yapısal bütünlüğünün bozulmasına fıtık “hernie” adı verilir.
Fıtık; boyunda ise boyun, baş, çene, göz, yüz, omuz, sırt, kol, dirsek, el ve parmaklar, belde ise sırt, bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayakları uyaran sinirleri sıkıştırarak bu bölgelerde; ağrı, çekme, çekilme hissi, uyuşma, karıncalanma, yanma gibi şikayetlere neden olur.
Halk “fıtık” kelimesini duydugunda sanki ölümcül bir hastalığa yakalanmışçasına paniğe kapılıp doktor-doktor gezer. Bel ve boyun fıtığı ortaya çıkan hastaların %96-98’i ameliyat gerektirmeden fizik tedavi, manipulasyon, akupunktur, enjeksiyon ve ilaç gibi tedavi yöntemlerinden biri veya birkaç tanesi birlikte uygulanarak tedavi edilebilir. Ancak idrar-dışkı kaçırması ve ilerleyici felç ortaya çıkan hastaların acil ameliyat olması gerekir.
Bel-boyun fıtığı: Ameliyat sonrası tekrar ortaya çıkabilmektedir (hayatı boyunca birkaç kez bu nedenle ameliyat olanları sıkça duyarız). Bu nedenle tedavi amaçlı uygulamalarda ameliyat ilk seçenek değil en son çare olmalıdır.
Kliniğinimizde tedavisi yapılan hastalıklarla ilgili rehabilitasyonlar 5 ana başlıkta toplanabilir: